معمولا سایت ها ساختار خودشون رو عوض میکنن، بعضی صفحه ها رو حذف میکنن و حتی گاهی اوقات دامنه شون رو منتقل میکنن. برای این که رتبه اون سایت توی گوگل دستخوش تغییر نشه و سایت با افت و تنزل جایگاه روبرو نشه باید ریدایرکت ها به درستی مدیریت بشن.
انواع ریدایرکت ها یک کد وضعیت دارن که با 3 شروع میشه یا اگه بخواهیم دقیق تر بگیم این کدها به شکل 3xx هستن. حدودا 100 تا کد وضعیت گوناگون برای ریدایرکت ها وجود داره ولی فقط تعداد محدودی از اونها هستن که داخلشون دیتاهای مشخصی قرار گرفته.
تو این مطلب میخوایم از آروین ویرا یکم در مورد انواع ریدایرکت ها که در ارتباط با سئو هستن صحبت کنیم و شمارو با کاربرد اونها آشنا کنیم. نکته ای که در مورد این ریدایرکت ها باید بدونین اینه که هدف اصلی شون به وجود آوردن یه تجربه خوب و رضایت بخش برای کاربران هستش. در ادامه با ما همراه باشین تا با انواع ریدایرکت بیشتر آشنا بشین.
در مورد انواع ریدایرکت ها چی میدونین؟
قبل از این که بخوایم در مورد انواع ریدایرکت ها صحبت کنیم باید ببینیم که اصلا این مفهوم چی هست و چرا مورد استفاده قرار میگیره. کلا ریدایرکت کردن روشی هستش که کاربران و همینطور موتورهای جستجو رو از آدرسی که در همون ابتدا قصد رفتن بهش رو داشتن به آدرس یو آر ال جدیدی راهنمایی میکنه.
در واقع ریدایرکت ها کمک میکنن کاربرها و موتورهای جستجو از صفحه ای که دیگه وجود نداره یا منتقل شده برن به صفحه جدیدی که برای اون آدرس در نظر گرفته شده. کلا سه نوع مختلف ریدایرکت داریم که پرکاربردترین ریدایرکت ها هستن و عبارتد از:
- ریدایرکت 301 که یعنی صفحه به شکلی دائمی به آدرس جدید انتقال پیدا کرده است.
- ریدایرکت 302 که یعنی صفحه به صورت موقت به آدرس گفته شده انتقال پیدا کرده است.
- متا رفرش (Meta Refresh)
تو بخش بعدی با این متداول ترین انواع موجود برای ریدایرکت ها بیشتر آشنا میشیم و راجع به اونها اطلاعات به دست میاریم. با ما همراه باشین.
آشنایی با ریدایرکت 301
یکی از انواع مختلف ریدایرکت ها، ریدایرکت 301 هستش. این نوع ریدایرکت برای انتقال دائمی صفحه های یه سایت مورد استفاده قرار می گیره. با استفاده از اون کل امتیازهایی که لینک یا همون صفحه مورد نظر از گوگل گرفته (رنکینگش در سئو) تمام و کمال به آدرس جدیدی که رفته منتقل میشه.
کلا عدد 301 به کد وضعیتی اشاره میکنه که باری HTTP هستش. اگه به دنبال بهترین روش قرار دادن ریدایرکت توی سایتتون هستین توصیه ما بهتون ریدایرکت 301 هستش. چون متخصص های سئو میگن که این نوع از ریدایرکت دادن بهترین در میان همه انواع مختلف ریدایرکت هاست.
آشنایی با ریدایرکت 302
تو قسمت قبلی در مورد ریدایرکت 301 یا همون انتقال دائمی صفحه های یه سایت صحبت کردیم. تو این بخش از معرفی انواع ریدایرکت ها نوبت به ریدایرکت دیگه ی میرسه که بهش میگن ریدایرکت 302. اگر توی سایتتون به هر دلیلی لازمه که برای یک مدت زمان مشخص یو آر ال صفحه ای تغییر پیدا کنه و به یه آدرس موقت بره معمولا از این نوع از ریدایرکت استفاده میشه.
بعضی از افراد فکر می کنن که ریدایرکت 301 و 302 با هم خیلی فرق ندارن و هر دو هم از نظر عملکرد و هم از نظر نتیجه نهایی مشابه هم هستن. اما متخصصان سئو به این نتیجه رسیدن که وقتی از انتقال دائمی پیج های یه سایت یا همون ریدایرکت 301 استفاده میشه میتونیم مطمئن باشیم که امتیاز های کاملی از موتورهای جستجو و گوگل میگیریم.
در حالی که چیزی که این متخصصان میگن این هستش که تو انتقال موقت صفحه ها به یک یو آر ال موقتی این امتیازها منتقل نمیشن و ممکنه با افت رنکینگ و جایگاه مواجه بشیم. از طرفی هم دقت کنین که اگه این منتقل کردن صفحه های سایت قطعا موقتی هستش و بعدا قراره مجددا این صفحه ها به آدرس فعلی خودشون انتقال داده بشن بهترین کار استفاده از همین ریدایرکت 302 هستش.
یه ریدایرکت دیگه هم داریم به اسم ریدایرکت 307 که ورژن آپدیت شده 302 هستش. اکثر بروزرها هم این ریدایرکت رو همون ریدایرکت 302 لحاظ میکنن، مگر اینکه محتوا موقتا به url جدید و موقتی فرستاده شده باشه و سرور هم با http 1.1 سازگاری داره.
متا فرش چیست؟
متافرش ها نوع دیگری از انواع ریدایرکت ها هستند که به عوض پیادهسازی در سطح سرور اونارو بیشتر در سطح صفحه های سایت اعمال کرده و مورد استفاده قرار میدن. این ریدایرکت ها عموما از سرعت خیلی پایینی برخوردار هستن و خیلی از کارشناس های سئو استفاده از اونا رو پیشنهاد نمیکنن.
رایج ترین نوع متا فرش ها همون پیغام”اگر تا 5 ثانیه دیگه به صفحه مورد نظرتون منتقل نشدین، اینجا را کلیک کنید” هستن که با یک کانت داون تایمر 5 ثانیه ای همراهن. به کمک متافرش مث ریدایرکت 301 میتونیم امتیازهای صفحه مورد نظر رو به url جدیدش منتقل کنیم اما مسئله ای که در این زمینه وجود داره اینه که این انتقال امتیاز خیلی هم کامل نیستش. برای همین هم معمولا از اونا به عنوان یه تکنیک سئو استفاده نمیشه و حتی پیشنهادش هم نمیکنن.
چطور از ریدایرکت ها استفاده کنیم؟
یکی از سؤال هایی که احتمالا الان ذهنتون رو مشغول کرده این هستش که از این انواع ریدایرکت ها چطوری استفاده کنیم؟ قطعا میدونین که در حال حاضر خیلی از سایت ها از CMS های آماده نظیر وردپرس استفاده میکنن.
این سیستم های مدیریت محتوا پلاگین هایی رو در اختیار کاربرهای خودشون میذارن که خیلی راحت امکان مدیریت کردن انواع مختلف ریدایرکت ها رو به اونها میده. مثلا توی وردپرس به پلاگین رایگان برای مدیریت ریدایرکت ها وجود داره که اسمش RankMath هستش و قابلیت اصلی که برای اون مطرح میشه همین انجام انواع ریدایرکت برای صفحه های سایت ها هستش.
علاوه بر سیستم های مدیریت محتوا، خیلی از بسترهای هاستینگ و همینطور سی دی ان (CDN) ها هم این قابلیت رو دارن که به وسیله پنل مدیریتی شون کاربر بتونه تمام ریدایرکت ها رو به راحتی مدیریت کنه.
یکی دیگه از رایج ترین راهکارهایی که برای ریدایرگت کردن مورد استفاده قرار میگیره استفاده از فایل htaccess هستش. این فایل رو میتونین روی سرورهای Apache ازش استفاده کنین و ریدایرکت هایی که میخواین رو انجام بدین.
خلاصه
ریدایرکت هارو میتونیم یه روشی برای منتقل کردن کاربران از یه آدرس که حالا هیچ محتوایی توش نیست، به آدرس جدیدی که محتوای قبلی توش قرار گرفته عنوان کنیم. این کار برای به وجود آوردن یه تجربه بهتر و رضایت بخش تر برای کاربر انجام میشه. یعنی به جایی که با سرچ کردن URL مورد نظرشون به صفحه “صفحه موردنظر یافت نشد” برسن، به شکلی اتوماتیک به آدرس جدید صفحه موردنظرشون منتقل میشن و دیگه برای پیدا کردنش به زحمت نمیفتن.
ریدایرکت چیست؟
چگونه از ریدایرکت ها استفاده کنیم؟